Spiegelglas is een glassoort dat veel voorkomt in Nederland. In (bijna) elk huis in Nederland hangt wel een spiegel en ook in ons straatbeeld is spiegelglas prominent aanwezig.

spiegelglas voordelen

Ontstaan van spiegelglas

Spiegelglas ontstaat door het gieten van het glas. Het gieten van glas is ontdekt in Frankrijk door B. Pierrot aan het einde van de zeventiende eeuw en verder uitgewerkt door de Nehou (de grondlegger van een groot Frans bedrijf). Voor deze tijd werden spiegels gemaakt van brons, koper of ijzer. Deze spiegels waren dan ook nog niet zo helder als in de huidige tijd. De spiegel is in het Italiaanse Venetië ontstaan. De bewoners van de stad kregen het dringende verzoek om het geheim van de spiegel niet door te vertellen. Dit lukt echter niet.

De drie lagen van een spiegel

De spiegel bestaat uit drie lagen, waarvan de buitenste laag van glas is. Deze laag beschermt de spiegelende laag en houd het bij elkaar. De tweede laag bestaat uit dun laagje metaal, die zorgt voor een spiegeling. De lichtstralen worden door de spiegelende laag terug gekaatst. De derde laag (de achterkant) bestaat uit zwarte lak. Deze lak zorgt ervoor dat u niet door het glas kunt kijken.

Voordelen van spiegelglas

Bij spiegelglas wordt er geen lood of koper meer gebruikt om het te maken, hierdoor is de duurzaamheid van het glas sterk toegenomen. Het gebruik van spiegelglas kan een ruimtelijk effect veroorzaken. Dit ruimtelijk effect is mede afhankelijk van de plaatsing van het glas. Bij een goede plaatsing kan de illusie van diepte worden gewekt, zorgt het voor meer licht in de ruimte en kan het lijken dat de ruimte groter is dan hij daadwerkelijk is.

Nadelen van spiegelglas

Een eigenschap van spiegelglas is dat het een verduisterende werking heeft. In de jaargetijde dat het vroeger donker wordt, moet men al snel het licht aan doen en krijgt het een omgekeerd spiegeleffect. Hiermee wordt bedoeld dat men niet meer naar buiten kan kijken, terwijl men wel van buiten naar binnen kan kijken. Nadelen hierbij is dat men snel geneigd is het licht aan te doen, met als gevolg hogere elektriciteitskosten en een inbreuk op de privacy.

Prijzen van spiegelglas

Spiegelglas is verkrijgbaar in verschillende diktes en kleuren. De meest gebruikte diktes zijn vier en zes millimeter. Voor het bestellen van spiegelglas van 4 millimeter dikte en 150 cm hoog, 50 centimeter breed moet men €33,75 betalen. Bij een dikte van 6 millimeter en dezelfde maat is de prijs €45,-. Bij veel winkels die spiegelglas verkopen is er sprake van bezorgkosten, die zijn in de prijs verwerkt. Hierdoor is het niet duidelijk wat de prijs per m2 is van deze glassoort.

Een glaszetter inschakelen

Zoekt u een glashandel voor het zetten van spiegelglas? Neem dan eens een kijkje op de site van glaszetter www.gjandeweg.nl. Het bedrijf heeft jarenlange ervaring in glas en is werkzaam in heel Nederland.