Een techniek die al ontzettend lang bestaat: glas in lood. Het oudste bewaarde glas in lood raam dateert rond 1000 jaar na Christus. U treft deze techniek voornamelijk aan in oude herenhuizen en kerken, maar tot op heden wordt het nog steeds toegepast in Nederland. Glas in lood is een vensterraam dat bestaat uit verschillende stukken glas. Het is in allerlei patronen en kleuren verkrijgbaar, wat er voor zorgt dat het binnen elke woning zal passen! Glas in lood geeft een kunstzinnig en ouderwets karakter aan een gebouw. Hoe het glas in lood er precies uit moet komen te zien, kunt u geheel zelf bepalen. Als u wilt kunt u zelf uw eigen ontwerp aan leveren. Ook kunt u samen met een specialist uw gewenste ontwerp tekenen.

Geschiedenis

De eerste mensen die glas in lood toepasten, waren de Romeinen. Zij gebruikten het al omdat zij vensterglas gebruikten. Het was voor hen moeilijk om grote vlakken glasplaten te maken en zo kwamen zij dan ook op het idee om verschillende platen te gaan verbinden met loodstrippen. Later in de Renaissance ontstonden er gildes die zich in deze techniek gingen specialiseren. Het werk van deze mensen is op sommige plaatsen nog steeds te bewonderen, zoals in Gouda in de st. Janskerk. In de jaren 70 verdween veel glas in lood ramen. Licht en ruimte was namelijk toen de mode. Tegenwoordig wordt deze mooie techniek echter wel weer gewaardeerd.

glas-in-lood

Toepassingen

Glas in lood wordt vooral toegepast in deuren en ramen. Deze techniek zorgt voor prachtig lichtinval in een woning. Doordat er continu verschillend licht binnen valt, geeft het steeds weer een andere sfeer aan een woning. Bij deuren wordt het glas in lood vaak toepast op de voordeur. Met name omdat het beschermt tegen in kijk. Glas in lood kan daarbij ook worden toegepast in ramen. Echter is het loodglas wel erg kwetsbaar. Het kan snel barsten en inbrekers kunnen gemakkelijk binnen komen door het glas te breken. Om de beglazing van loodramen te kunnen beschermen, worden er vaak voorzetramen gebruikt. Dit is, wat de naam al zegt, een raam dat voor het andere raam geplaatst wordt. Beglazing in lood is verder ook in lampenkappen en raamhangers en dergelijke toe te passen.

Onderhoud

Om dit soort glas goed te kunnen onderhouden, moet u rekening houden met het gebruik van schoonmaakartikelen. Sommige middelen kunnen namelijk schadelijk zijn voor deze vorm van beglazing. Het beste is om schoonmaakmiddelen te gebruiken die geen ammoniak bevatten. Elk ruit moet daarbij apart schoon gemaakt worden. Pas op: het kit onder de loodstrippen mag absoluut niet verwijderd worden! Het ruit is dan namelijk niet meer water- en wind dicht. Zonder het kit zou het ruit dus kunnen rammelen en misschien zelfs barsten.

Reparatie en restauratie

Het kan natuurlijk gebeuren dat uw glas in lood raam barst of dat er een stuk lood kapot is gegaan. Uw beglazing moet dan gerepareerd worden. Lood is gelukkig gemakkelijk te herstellen. Dit kunt u in principe zelf. Voor het maken van het glas kunt u echter wel het beste een specialist in huren. Ook kan het zo zijn dat uw huidige glas in lood na verloop van tijd toe is aan restauratie. Ook dit kunt u overlaten aan een professional.

glas-in-lood-onderhoud

Specialist

Wilt u ook glas in lood in uw deuren plaatsen? Of hebben uw glazen professionele aandacht nodig? Neem dan gerust contact op met Weening glas in lood. Zij voeren zowel installatie als reparatie en restauratie uit van uw beglazing. Er is altijd een specialist bij u in de buurt die u kan helpen. Ook kunt u een vrijblijvende offerte aan vragen om in zicht te krijgen in de kosten.