We willen steeds meer licht in huis en laten om die reden steeds meer glas in onze gebouwen terug komen. Ook in onze huizen hebben we het liefst grote ramen voor een ruimtelijk effect. Ondanks de komst van ontwikkelingen zoals dubbel- en driedubbel glas kunnen ramen helaas beschadigen. Er kunnen krassen en scheuren in komen en aan het laten vervangen van een ruit kan een behoorlijk prijskaartje hangen. En soms is de ruit niet een beschadigd maar bijvoorbeeld erg smerig geworden door graffiti of simpelweg door een ongelukje met de verf bij het schilderen van de kozijnen. Het zou zonde zijn als je daarvoor een compleet nieuwe ruit zou moeten laten plaatsen.

Glasrenovatie

Goedkoper dan vervangen

Het is dan ook niet altijd nodig om een ruit bij beschadiging direct te vervangen. In veel gevallen kun je een ruit ook laten repareren door een gespecialiseerd bedrijf. Hierbij moet wel de kanttekening worden geplaatst dat een ruit tot bepaalde hoogte gerepareerd kan worden. Bij krassen en ondiepe scheuren in het glas is een renovatie zinvol. Hetzelfde geldt voor een beschadiging met watervaste stoffen zoals verf. Wanneer een ruit gerepareerd kan worden ben je vaak wel een stuk goedkoper uit dan bij een vervanging van de ruit. Glas, en met name dubbel– of driedubbel glas komt met een prijskaartje dus wanneer je niet de hele ruit hoeft te vervangen ben je voordeliger uit.

Hoe werkt een glasrenovatie?

Het repareren van krassen in het glas is een proces dat in een aantal stappen gebeurt, te beginnen met het schuren van de ruit. Met behulp van specialistische technieken en hulpmiddelen wordt de ruit geschuurd tot aan de basis van de beschadiging, totdat de kras en het vuil dat zich daar in heeft genesteld zijn verwijderd. Hierna wordt het glas zo glad mogelijk gemaakt ter voorbereiding van de laatste stap. Hierbij wordt het glas gepolijst, zo dat het glas zijn oorspronkelijke glas en helderheid terug heeft. Laat dit werk altijd over aan een professioneel bedrijf zoals De Pannage Expert. Zij zijn in staat om de ruit zodanig te repareren dat er geen visuele vervorming in het glas ontstaat. Mocht je toch besluiten om het zelf te doen, zorg dan dat je een goede polijstmachine in huis haalt en voldoende polijstmiddel.