Floatglas is een andere benaming voor enkelglas. Float is afkomstig van het Engelse woord “to float”. Het wordt gebruikt omdat het vloeibare glas in een oven op een laag tin blijft drijven, oftewel “float”. Enkelglas wordt gemaakt uit een mengsel van kalk, dolomiet, soda, zand en glasgruis. Al deze ingrediënten worden samengebracht in een oventrechter waar het vervolgens op 1600 graden gesmolten wordt. Door deze hoge temperatuur ontsnappen gassen en verlaten verontreinigen het vloeibare glas. De verontreinigingen mengen zich met het kalk en drijven vervolgens naar boven. Dit mengsel wordt direct afgevoerd. Vervolgens wordt het gesmolten glas in vloeibaar tin gegoten. Het vloeibare glas mengt niet met het tin, waardoor blijft drijven. Vervolgens wordt het glas afgekoeld tot 600 graden, waardoor er een vlakke glasplaat ontstaat.

Waarvoor wordt floatglas gebruikt?

Enkelglas wordt gebruikt voor andere glassoorten en toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan isolatie-, geluidswerend- of gelaagd glas. U kunt enkelglas eigenlijks zien als een soort basisproduct voor verschillende glasproducten. Voorheen werd enkelglas ook gebruikt voor ramen in kozijnen. Echter wordt dit niet meer gedaan, omdat enkelglas een lage isolatiewaarde heeft. Voor binnenruimtes wordt enkelglas overigens nog wel gebruikt.

floatglas

Prijzen

Zoals misschien wel te begrijpen is, is enkelglas de goedkoopste glassoort die verkrijgbaar is. Het kost ongeveer €100, – per vierkante meter. Deze prijs is exclusief montage en btw. Het is verstandig om nieuwe glazen te laten plaatsen door een professional. U moet dus altijd rekening houden met arbeidskosten. Gemiddeld heeft een glaszetter een uurloon van €35, – tot €45, – per uur. Enkelglas zetten duurt over het algemeen niet lang.

Glaszetter

Voor iedereen die op zoek is naar een ervaren glaszetter biedt De Gooische Glashandel uitkomst. Via dit netwerk komt u gemakkelijk in contact met een professional bij u uit de buurt. Deze vakmannen hebben veel ervaringen met het zetten van enkelglas, dus u kunt er vanuit gaan dat het glas goed gezet zal worden. Glas-nu.nl garandeert kwaliteit! U kunt vrijblijvend een offerte aanvragen om inzicht te krijgen in de prijzen gebaseerd op uw wensen.